Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Ποια σενάρια "παίζουν" για τον τρόπο επανυπολογισμού των κυρίων συντάξεων

Με "ρυθμούς χελώνας" φαίνεται πως προχωρεί η διαδικασία επανυπολογισμού 2.000.000 ήδη καταβαλλομένων κυρίων συντάξεων με βάση τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης αλλά και τις μέσες αποδοχές ολόκληρου του ασφαλιστικού βίου κάθε ασφαλισμένου, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου,

Στελέχη ασφαλιστικών οργανισμών αναφέρουν πως αν και η υπουργική απόφαση της 8.6.2016 προβλέπει πως η καταχώρηση του 10% (200.000) των ήδη καταβαλλομένων κυρίων συντάξεων πρέπει να έχει γίνει μέχρι 30.9.2016, η όλη η διαδικασία είναι πολύ πίσω. Και αυτό γιατί:

· Δεν έχει καθοριστεί ο τρόπος επανυπολογισμού των συντάξεων.

· Δεν έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας από το προσωπικό κάθε ταμείου οι οποίες θα ασχοληθούν με αυτό το θέμα

· Δεν έχει οριστεί σε ποιο ταμείο θα πραγματοποιηθεί ο επανυπολογισμός του 10% των συντάξεων.




Ποια σενάρια "παίζουν"

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως είναι πολύ πιθανόν να διαμορφωθεί ένας αλγόριθμος –όπως συνέβη και με τον επανυπολογισμό των επικουρικών συντάξεων- με βάση τον οποίο θα επανυπολογιστούν οι κύριες συντάξεις.

Από εκεί και πέρα, όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου:

*Αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι μεγαλύτερη από την ήδη καταβαλλόμενη, τότε από την 1.1.2019 και για τα επόμενα 5 χρόνια (δηλ. μέχρι την 1.1.2023) η ήδη καταβαλλόμενη θα αυξάνεται κατά τέτοιο ποσοστό έτσι μέχρι τότε να φτάσει το επίπεδο της επανυπολογισθείσας.

*Αν η επανυπολογισθείσα σύνταξη είναι μικρότερη από την ήδη καταβαλλόμενη τότε διαμορφώνεται μία "προσωπική διαφορά" μεταξύ των δύο επιπέδων συντάξεων, η οποία θα διατηρηθεί και μετά την 1.1.2019.

Βασικός όρος για τη διατήρηση αυτής της διαφοράς είναι ο κατά έτος συμψηφισμός της με τις αυξήσεις τις οποίες θα πάρουν οι συντάξεις λόγω της θετικής μεταβολής του ΑΕΠ, όπως τουλάχιστον προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Στελέχη των ταμείων, αναφέρουν επίσης πως είναι πολύ πιθανόν η καταχώρηση και έπειτα ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων να ξεκινήσει από το ΤΕΒΕ του ΟΑΕΕ.

Και αυτό, κατά πρώτο λόγο, γιατί το 10% του συνόλου των συντάξεων που πρέπει να έχουν επανϋπολογιστεί μέχρι 31.12.2016 προσομοιάζει με το πλήθος των συντάξεων του ΤΕΒΕ (περίπου 250.000).

Ο δεύτερος και σημαντικότερος λόγος είναι ότι η ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) υπάρχουν όλα τα αναγκαία στοιχεία για τους συνταξιούχους του ΤΕΒΕ-ΟΑΕΕ τα οποία είναι απαραίτητα για τον επανυπολογισμό των συντάξεων.

Το χρονοδιάγραμμα του επανυπολογισμού

Σύμφωνα με σχετική υπουργική απόφαση ο επανυπολογισμός των ήδη καταβαλλόμενων κύριων συντάξεων θα "τρέξει" με τους ακόλουθους ρυθμούς :

* "Ως την 30ή Σεπτεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 10% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Δεκεμβρίου 2016.

* "Ως την 31η Δεκεμβρίου 2016 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 40% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 31η Μαρτίου 2017".

*"Ως την 31η Μαρτίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 70% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως την 30ή Ιουνίου 2017".

*" Ως την 30ή Ιουνίου 2017 πρέπει να έχει καταχωριστεί το 100% και αυτό να έχει επανυπολογιστεί σε τελική οριστική εικόνα ως 30ή Σεπτεμβρίου 2017".

(Πηγή: capital.gr)