Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Απόψε κρίνεται η μεταβίβαση του ΔΕΣΦΑ

Απόψε αναμένεται να «αποφασιστεί» η τύχη του ΔΕΣΦΑ, καθώς ο επικεφαλής της αζέρικης Socar Ρ. Αμπντουλάγιεφ, αναμένεται ότι θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως το είχε ζητήσει.

Η συνάντηση γίνεται τρεις μέρες πριν λήξει η ισχύς της εγγυητικής επιστολής που έχει καταθέσει η εταιρεία, ενώ τις προηγούμενες μέρες έχει διαμηνύσει ότι δεν βλέπει να υπάρχει λόγος να παρατείνει και άλλο την ισχύ της, αν η ηγεσία της Socar δεν ακούσει τις ελληνικές προτάσεις για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης και δεν συμφωνήσει με αυτές.




Η μεταβίβαση επί της ουσίας έχει ανασταλεί, όχι μόνο εξαιτίας της παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που προκειμένου να την εγκρίνει απαιτεί να μειωθεί το ποσοστό της Socar στο ΔΕΣΦΑ κάτω από το 50% (έναντι του 66% των μετοχών που «αγόρασε»), αλλά και εξαιτίας της νομοθετικής παρέμβασης του υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη.

Ο τελευταίος ως γνωστόν τροποποίησε τη φόρμουλα υπολογισμού των τελών χρήσης του δικτύου φυσικού αερίου, έναντι αυτής που ίσχυε και βάσει της οποίας έγιναν οι προσφορές (αυτά είναι τα έσοδα που εισπράττει ο ΔΕΣΦΑ από τους χρήστες), σε βαθμό που κατά την άποψη των αγοραστών να μειωθεί στο μισό η αξία του (για το 66% προσέφερε 400 εκατομμύρια ευρώ).

(Πηγή: euro2day.gr)