Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016

Ποια Ταμεία παίρνουν …σειρά για το «ψαλίδι» στις επικουρικές

Οι περίπου 242.000 συνταξιούχοι που υπέστησαν μείωση, έως 50% σε κάποιες περιπτώσεις, στην επικουρική τους σύνταξη, θα πληροφορηθούν αναλυτικά με τα ενημερωτικά σημειώματα του μηνός Νοεμβρίου για την «αναπροσαρμογή» που υπέστησαν στο εισόδημά τους.

Σε έγγραφο του ΙΚΑ, που παραπέμπει σε αντίστοιχο έγγραφο του ΕΤΕΑ, γίνεται γνωστό ότι η διαδικασία ενημέρωσης των συνταξιούχων θα προκύψει τον Νοέμβριο, επιβεβαιώνοντας ουσιαστικά ότι τότε θα ολοκληρωθεί και η διαδικασία των περικοπών.

Όπως είναι γνωστό, υπολογίζεται ότι θα ανέλθουν στους 25.000 οι συνταξιούχοι που αναμένεται να υποστούν περικοπές στην επικουρική τους σύνταξη, στην καταβολή που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου.




Μετά τις περικοπές του Αυγούστου (67.000) και του Σεπτεμβρίου (150.000), υπολογίζεται ότι το τρίτο «κύμα» αναπροσαρμογής των επικουρικών θα επηρεάσει τους δικαιούχους, που προέρχονται από τα εξής ταμεία: Πρατηριούχοι υγρών καυσίμων του ΟΑΕΕ (ΤΕΑΠΥΚ), τους τομείς επικουρικής ασφάλισης Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Συμβολαιογράφων και Δικηγόρων (ΕΤΑΑ), τον Τομέα Επικουρικής Ασϕάλισης Τεχνικών Τύπου (Ε.Τ.Α.Π.-Μ.Μ.Ε.), τους συνταξιούχους της Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) που εισπράττουν ήδη επικουρική (εκτός μένουν προς το παρόν όσοι εισπράττουν προσυνταξιοδοτικό) και τους συνταξιούχους της πρώην χωροφυλακής (ΤΕΑΕΧ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πληρωμή του Οκτωβρίου δεν θα συμπεριληφθεί, κατά πάσα πιθανότητα, η πρώτη δόση των αναδρομικών για τις μειώσεις.

Στο ίδιο έγγραφο του ΕΤΕΑ, ενημερώνονται οι αρμόδιες υπηρεσίες απονομής επικουρικών συντάξεων να μην εκδίδουν συνταξιοδοτικές αποφάσεις για αιτήσεις συντάξεων γήρατος – αναπηρίας – θανάτου από 1.1.2015 και μετά, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ενημέρωση για τον καινούργιο τρόπο υπολογισμού τους.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση το νέο νόμο για το Ασφαλιστικό (ν.4387/2016) και ειδικότερα στο άρθρο 96, τονίζεται ότι ειδικά για ασφαλισμένους έως 31.12.2013, οι οποίοι καταθέτουν αίτηση συνταξιοδότησης από την 1.1.15 και μετά, το ποσό της επικουρικής σύνταξης αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:

- Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης έως 31.12.2014 υπολογίζεται με βάση ποσοστό αναπλήρωσης, το οποίο για κάθε χρόνο ασφάλισης, αντιστοιχεί σε ποσοστό 0,45%, ανάλογα με τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε ασφαλισμένου, όπως αυτές υπολογίζονται για την έκδοση της κύριας σύνταξης.

- Το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στον χρόνο ασφάλισης από 1.1.15 και μετά υπολογίζεται με βάση τα δημογραφικά δεδομένα, που προκύπτουν από συγκεκριμένους πίνακες θνησιμότητας και από ένα πλασματικό ποσοστό επιστροφής. Το ποσοστό αυτό θα εφαρμόζεται στις συνολικά καταβληθείσες εισφορές και θα προκύπτει από την ποσοστιαία μεταβολή των συντάξιμων αποδοχών των ασφαλισμένων.

(Πηγή: dikaiologitika.gr)